Povestea Regelui și a Dragonilor Impertinenți

A fost odată ca niciodată, un vechi regat, aproape de Tărâmul Magiei. Cu siguranță socoți, dragă Cititorule, că este fascinant să locuiești atât de aproape de creaturi mitice, care există doar în povești (sau cel puțin, așa credem noi), într-o lume de vis, dar imaginează-ți cât de dificil este să fii un om pragmatic și realist într-un astfel de loc!

Bătrânul Rege avusese o zi plină. Abia aștepta să îi povestească Reginei câte pătimise… Se obișnuise să îi ceară sfatul și să se plângă de greutățile lui și era singura persoană în care avea încredere deplină.

– Stai să vezi ce zi am avut! spuse el. Îl știi ce Dragonul Nisipului care sălășluiește într-o peșteră la nord de regatul nostru? De curând, țăranii s-au plâns că toate culturile au de suferit din cauza furtunilor de praf pe care le stârnește! Am trimis un sol să negocieze cu el. Mi-am zis că poate am noroc și îl conving să plece pentru totdeauna în Tărâmul Magiei, cum am auzit că a făcut fratele lui, Dragonul de Foc, din ținutul vecin unde domnește vărul meul! Auzi, ce norocos, vărul meu! Nu a trebuit să miște vreun deget că problema s-a rezolvat. Cică Dragonul de Foc a dorit relocarea, sătul fiind de oamenii din împrejurimi, el fiind…cum era cuvântul? A, da, introvertit!

Regele își roti ochii. Făcea asta des când vorbea despre acțiunile sau justificările celorlalți pe care le considera prostești.

– Și ce răspuns ți-a dat Dragonul Nisipului? întrebă Regina, calmă. Ea nu se consuma din cauza problemelor politice.

– Păi, a fost impertinent, impertinentul! A zis că solicitarea mea nu este în spiritul Toleranței dintre popoarele noastre, că el nu a cauzat daune, și să cercetez înainte de a-i aduce acuzații. Ba mai mult decât atât, a dat vina pe țărani că au defrișat pădurile și că din cauza asta, plus toamna uscată și iarna fără precipitații, furtunile de praf au luat amploare. Dar el e nevinovat!

Și ce ai făcut? Ai cercetat situația?

Regele se prefăcea că nu aude.

– Am trimis iarăși solul să îi transmită că poporul meu este unul respectabil, nu ca al vărului meu, îl știi, celălalt, cel căruia i-a plecat unicul fiu de acasă să vadă lumea, ce să spun! zise el, rotindu-și din nou ochii cu subînțeles. Și mi-a răspuns, impertinentul, că nu e în spiritul Adevărului să nu recunosc faptul că l-am acuzat pe nedrept. Am vrut să trimit din nou solul la el să îi spună verde-n față ce cred eu despre toleranța și adevărul lui, dar trimisul meu nu a mai putut pleca deoarece calul era epuizat și avea nevoie de odihnă.

 Regele se așeză, cu grijă, pe un fotoliu. Dar, în secunda următoare, se ridică.

– Dar de Dragonul de Gheață ți-am zis? zise Regele, însuflețit. E cel care pune întrebări filosofice stupide, de tipul: Cine ești tu? Ce ai schimba la tine? Parcă eu mai știu cine sunt după o zi ca asta?! Astea-s preocupări pentru oameni care nu au ocupație!

Regina ascunse, discret, sub perna de pe canapea, volumul pe care îl citea, plin de povețele și filosofia Dragonului de Gheață. Regele se opri puțin, din povestit, își turnă un pahar mare de apă și îl bău dintr-o înghițitură:

–  În timp ce am trimis un sol la Dragonul Nisipului să-l conving să plece, am trimis un sol și la Dragonul de Gheață să intervină, pentru mine, la fratele său și să medieze toată situația. Dar să vezi ce șopârlă nesuferită! Mi-a trimis vorbă că, în cazul meu, problema reală nu e furtuna de nisip, ci perspectiva mea asupra acestui incident. Aproape că m-a făcut nebun, îți vine a crede? Impertinentul ăsta de Dragon e mai impertinent decât frate-său. Hm, am auzit că nici măcar nu este autorul adevărat al cărților care se vând ca pâinea caldă în regat! Regina ascunse mai bine volumul.

– Și ce vei face cu țăranii și experții noștri privind problemele naturii? întrebă Regina, pentru a evita discuțiile despre dragoni.

– Ah, ei? Uitasem! zise Regele, ridicând ușor tonul și subțiindu-și vocea, ca și când chiar uitase să-i povestească. Țăranii plantează copaci, zise el repede.

 Apoi continuă cu o altă voce, una dură, autoritară și furioasă, lovind și cu pumnul în masă:

– Ba mai mult decât atât, fiii, nepoții și strănepoții lor vor planta copaci!!! Cât despre experții noștri privind problemele naturii, ei bine, i-am trimis cu țăranii să facă practică, să devină și mai experți! Așa o să știe și ei diferența dintre furtunile de praf provocate de factori de mediu, și cele provocate de Dragonul Nisipului… Adică și mai bine decât o fac în prezent, continuă el, cu o voce modulată, malițioasă…

– Ai procedat bine, Regele meu, îi zise Regina. Întotdeauna găsești cele mai bune soluții. Azi am primit vorbă de la Dragonul de Gheață, uite biletul! Scrie că un om adevărat se cunoaște după faptele pline de înțelepciune, și că se înclină în fața ta. A aflat, probabil, ce măsuri ai luat.

– Mda, aveau și dragonii dreptate, pe undeva. Ce să fac dacă sunt iute la mânie? Dar acum, m-am liniștit. Dacă am trecut peste ziua asta cu bine, nu văd ce m-ar mai putea afecta. Chiar, ce ar putea să se mai întâmple rău? întrebă Regele, pe un ton cald, neobișnuit de liniștit, și un zâmbet până la urechi. Orice ar fi, mi-am învățat, azi, lecția.

Regele se așeză, din nou, pe un fotoliu și se pregătea să citească și restul biletului de la Dragonul de Gheață. Soția lui continuă cu grijă:

– Ce s-ar mai putea întâmpla? Știu și eu? Păi, cum ar fi dacă fiul nostru și moștenitorul tău, Prințul, s-ar îndrăgosti de vreo Zână?

– O Zână?!

Privirea lui căzu pe cele câteva rânduri din bilet: Și amintește-ți, bunule Rege, că lucrurile care ni se întâmplă sunt o oportunitate de a dărâma zidurile pe care noi singuri le-am construit între noi și lume și de a îmbrățișa Viața fără temeri, gânduri negre și preconcepții…. adică, de a trăi autentic. Semna, Dragonul de Gheață.

– O Zână?! îngână el.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s